Saszetki „Eten” to innowacyjny na krajowym rynku polski produkt, który dzięki specjalnej formulacji substancji czynnej pozwala na chemiczne pochłanianie etylenu z otoczenia. Skuteczność usuwania etylenu z powietrza potwierdzają wyniki badań przeprowadzonych w Zakładzie Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Umieszczenie saszetek w opakowaniu z owocami lub warzywami sprzyja spowolnieniu dojrzewania, przez co uzyskujemy potencjalne ograniczenie niekorzystnych zmian jakościowych produktów ogrodniczych i wydłużenie okresu ich przydatności do obrotu towarowego. Również kwiaty cięte, szczególnie ekspediowane w transporcie mieszanym z innymi produktami ogrodniczymi mogą zachować wyższą trwałość po zastosowaniu saszetek.
Co daje kontrolowanie stężenia etylenu
Usuwanie (pochłanianie) etylenu z atmosfery otaczającej produkty ogrodnicze po zbiorze spowalnia naturalne procesy dojrzewania prowadzące do spadku ich jakości konsumpcyjnej, a w dalszej konsekwencji do zmian eliminujących je z łańcucha żywieniowego człowieka.
Czym jest etylen
Etylen jest naturalnym hormonem dojrzewania (fitohormonem), który występuje powszechnie w przyrodzie, stymulując np. opadanie liści, starzenie się roślin, więdnięcie i przekwitanie kwiatów oraz dojrzewanie, przejrzewanie i rozpad owoców i warzyw. Jest wydzielany przez praktycznie wszystkie części każdej rośliny. Kontrolowanie stężenia etylenu w atmosferze otaczającej produkty ogrodnicze po zbiorze może wydłużyć okres obrotu towarowego przy zachowaniu wysokiej jakości produktów. Pomimo, że utrzymanie optymalnej temperatury i wilgotności powietrza po zbiorze opóźnia procesy starzenia owoców i warzyw, to jednak nie zatrzymuje wytwarzania szkodliwego, w tym przypadku dla utrzymania jakości produktów, etylenu.
Etylen może mieć również korzystny wpływ na przyspieszenie procesów dojrzewania i wyrównanie jakości niektórych owoców i warzyw, np. bananów, pomidorów i awokado. Efektem działania egzogennego etylenu jest żółknięcie i dojrzewanie bananów, zmiana koloru z zielonego na czerwony pomidorów oraz mięknięcie i przydawanie cech gotowości do spożycia awokado. Podczas gdy etylen jest używany w kontrolowanych warunkach jako stymulator biochemicznych procesów dojrzewania, to jednak jego obecność nawet w niewielkich stężeniach w czasie transportu i przechowywania powoduje przyspieszenie dojrzewania i w konsekwencji rozpadu owoców i warzyw. Badania naukowe wskazują, że nie ma ‘bezpiecznego’ poziomu etylenu w powietrzu, który nie powodowałby negatywnych skutków w całym łańcuchu po zbiorczym – z ogrodu na stół. Już stężenie na poziomie ppb (ang. parts per billion – części na miliard, czyli stężenie rzędu 10-9) może być metabolicznie aktywne i przyspieszać dojrzewanie niektórych gatunków owoców i warzyw oraz kwiatów. Poza dojrzewającymi oraz gnijącymi produktami roślinnymi, zewnętrznymi źródłami etylenu mogą być również silniki spalinowe, tworzywa sztuczne, dym oraz lampy fluorescencyjne. Dla przykładu, pojedynczy, napędzany gazem wózek widłowy, pracujący w pomieszczeniu zamkniętym może być źródłem etylenu na poziomie mogącym powodować poważne uszkodzenia w szczególnie podatnych na działanie etylenu produktach ogrodniczych.
Negatywne efekty oddziaływania etylenu
Powszechnie obserwowalne negatywne skutki oddziaływania etylenu to głownie: rozpady (świeże owoce i warzywa, kwiaty), ordzawienia (warzywa liściaste i bakłażan), żółknięcie (ogórki, brokuły i brukselka), zapach (czosnek i cebula), więdnięcie (warzywa i kwiaty cięte), oparzelizna powierzchniowa i mięknienie (jabłka) i uszkodzenia skórki (owoce cytrusowe).
Sposób użycia saszetek
Saszetki należy umieścić w opakowaniu z owocami, warzywami lub kwiatami. W zależności od tempa produkcji etylenu przez dany produkt ogrodniczy należy zastosować odpowiednią liczbę saszetek na jedno opakowanie jednostkowe. Tempo produkcji etylenu powinno zostać określone przez operatora w łańcuchu dystrybucyjnym, przed zapakowaniem produktu.
Chronić przed zawilgoceniem! Saszetki „Eten” należy chronić przed bezpośrednim kontaktem z wilgocią w postaci ciekłej, np. zalanie wodą, kondensat pary wodnej z powietrza atmosferycznego, itp.
Uwaga! Pomimo tego, że produkty ogrodnicze po zbiorze mogły przebywać tylko przez bardzo krótki okres czasu w różnych stadiach i warunkach łańcucha dystrybucyjnego (pakownia, komora chłodnicza, sortownia, pomieszczenia dystrybucyjne, itp.), to efekt działania podwyższonego stężenia etylenu w poszczególnych etapach ma charakter kumulatywny. Wynikiem tego może być ich bardzo mała trwałość w rękach ostatecznego odbiorcy, czyli konsumenta.
Skuteczność saszetek w ograniczeniu niekorzystnych zmian jakości wywołanych działaniem etylenu może być istotnie ograniczona stanem produktów ogrodniczych, ich dojrzałością oraz warunkami transportu (temperatura, wilgotność, czas trwania, itp.)
Bezpieczeństwo używania saszetek
Saszetki w kontakcie z owocami i warzywami są bezpieczne. Mimo to, nie dopuszczać do całkowitego zamoczenia lub rozerwania saszetki i kontaktu zawartości z chronionymi produktami ogrodniczymi. Nowych jak i zużytych saszetek nie wyrzucać do kanalizacji lub w miejsca w pobliżu zbiorników wodnych. Zużyte saszetki zbierać i oddać do utylizacji. W przypadku kontaktu skóry rąk z zawartością saszetek, ręce umyć i obficie spłukać wodą.
Dostępne w wymiarach
M – o wymiarach 4,5 x 5,5 cm - dedykowana do małych opakowań, tacek, kartoników oraz opakowań foliowych z owocami o wadze do 3,5 kg
L – o wymiarach 7,5 x 9 cm – dedykowana do kartonów, worków, opakowań foliowych z owocami o wadze do 10 kg
XL – o wymiarach 10,5 x 12 cm – dedykowana do buszli, kartonów, worków, opakowań foliowych o wadze do 20 kg
Dostępne pojemności
M – 2 g wsadu, L – 10 g wsadu, XL – 20 g wsadu
Zastosowanie
Zaufali nam
Naszymi klientami i stałymi odbiorcami Saszetek Eten są grupy producenckie z całej Polski, które dzięki zastosowaniu saszetek Eten z powodzeniem eksportują jabłka na dalekie rynki – Chiny, Wietnam, Indie.
Wszystkie nasze wyroby produkowane są zgodnie z obowiązującymi regulacjami europejskimi, dotyczącymi materiałów do bezpośredniego kontaktu z żywnością.
Zapewniamy wysoki standard czystości biologicznej (produkcja odbywa się w warunkach HACCP).
Producent innowacyjnych absorberów do świeżej żywności