Pochłaniacze etylenu – Saszetka ETEN

Prezentacja Saszetka Eten

 

Saszetki „Eten”:

Saszetki „Eten” to innowacyjny na krajowym rynku polski produkt, który dzięki specjalnej formulacji substancji czynnej pozwala na chemiczne pochłanianie etylenu z otoczenia. Skuteczność usuwania etylenu z powietrza potwierdzają wyniki badań przeprowadzonych w Zakładzie Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Umieszczenie saszetek w opakowaniu z owocami lub warzywami sprzyja spowolnieniu dojrzewania, przez co uzyskujemy potencjalne ograniczenie niekorzystnych zmian jakościowych produktów ogrodniczych i wydłużenie okresu ich przydatności do obrotu towarowego. Również kwiaty cięte, szczególnie ekspediowane w transporcie mieszanym z innymi produktami ogrodniczymi mogą zachować wyższą trwałość po zastosowaniu saszetek.

saszetka_eten_3jabłka

Saszetki dostępne są w 3 rozmiarach:

Pomona Saszetka Eten M – o wymiarach 4,5 x 5,5 cm – dedykowana do małych opakowań, tacek, kartoników oraz opakowań foliowych z owocami o wadze do 3,5 kg

Pomona Saszetka Eten L – o wymiarach 7,5 x 9 cm – dedykowana do kartonów, worków, opakowań foliowych z owocami o wadze do 10 kg

Pomona Saszetka Eten XL – o wymiarach 10,5 x 12 cm – dedykowana do buszli, kartonów, worków, opakowań foliowych o wadze do 20 kg

 

Współpraca z grupami producenckimi:

Naszymi klientami i stałymi odbiorcami Saszetek Eten są grupy producenckie z całej Polski, które dzięki zastosowaniu saszetek Eten z powodzeniem eksportują jabłka na dalekie rynki – Chiny, Wietnam, Indie.

alvena_143x125px amplus_143x125px apolonia_143x125px applex_143x125px bastion_fruit_143x125px europejskie_centrum_owocowe_143x125px eurosad_143x125px ewabis_143x125px fruit_family_143x125px gal_ster_143x125px grupa_gaik_143x125px grupa_konary_143x125px nasz_sad_143x125px polsad_143x125px rajpol_143x125px sadeks_143x125px sun_sad_143x125px unia_owocowa_143x125px wil_sad_143x125px zloty_sad_143x125px

 

Co daje kontrolowanie stężenia etylenu:

Usuwanie (pochłanianie) etylenu z atmosfery otaczającej produkty ogrodnicze po zbiorze spowalnia naturalne procesy dojrzewania prowadzące do spadku ich jakości konsumpcyjnej, a w dalszej konsekwencji do zmian eliminujących je z łańcucha żywieniowego człowieka.

Czym jest etylen:

Etylen (C2H4) jest naturalnym hormonem dojrzewania (fitohormonem), który występuje powszechnie w przyrodzie, stymulując np. opadanie liści, starzenie się roślin, więdnięcie i przekwitanie kwiatów oraz dojrzewanie, przejrzewanie i rozpad owoców i warzyw. Jest wydzielany przez praktycznie wszystkie części każdej rośliny. Kontrolowanie stężenia etylenu w atmosferze otaczającej produkty ogrodnicze po zbiorze może wydłużyć okres obrotu towarowego przy zachowaniu wysokiej jakości produktów. Pomimo, że utrzymanie optymalnej temperatury i wilgotności powietrza po zbiorze opóźnia procesy starzenia owoców i warzyw, to jednak nie zatrzymuje wytwarzania szkodliwego, w tym przypadku dla utrzymania jakości produktów, etylenu.

Etylen może mieć również korzystny wpływ na przyspieszenie procesów dojrzewania i wyrównanie jakości niektórych owoców i warzyw, np. bananów, pomidorów i awokado. Efektem działania egzogennego etylenu jest żółknięcie i dojrzewanie bananów, zmiana koloru z zielonego na czerwony pomidorów oraz mięknięcie i przydawanie cech gotowości do spożycia awokado. Podczas gdy etylen jest używany w kontrolowanych warunkach jako stymulator biochemicznych procesów dojrzewania, to jednak jego obecność nawet w niewielkich stężeniach w czasie transportu i przechowywania powoduje przyspieszenie dojrzewania i w konsekwencji rozpadu owoców i warzyw. Badania naukowe wskazują, że nie ma ‘bezpiecznego’ poziomu etylenu w powietrzu, który nie powodowałby negatywnych skutków w całym łańcuchu pozbiorczym – z ogrodu na stół. Już stężenie na poziomie ppb (ang. parts per billion – części na miliard, czyli stężenie rzędu 10-9) może być metabolicznie aktywne i przyspieszać dojrzewanie niektórych gatunków owoców i warzyw oraz kwiatów. Poza dojrzewającymi oraz gnijącymi produktami roślinnymi, zewnętrznymi źródłami etylenu mogą być również silniki spalinowe, tworzywa sztuczne, dym oraz lampy fluorescencyjne. Dla przykładu, pojedynczy, napędzany gazem wózek widłowy, pracujący w pomieszczeniu zamkniętym może być źródłem etylenu na poziomie mogącym powodować poważne uszkodzenia w szczególnie podatnych na działanie etylenu produktach ogrodniczych.

Negatywne efekty oddziaływania etylenu:

Powszechnie obserwowalne negatywne skutki oddziaływania etylenu to głownie: rozpady (świeże owoce i warzywa, kwiaty), ordzawienia (warzywa liściaste i bakłażan), żółknięcie (ogórki, brokuły i brukselka), zapach (czosnek i cebula), więdnięcie (warzywa i kwiaty cięte), oparzelizna powierzchniowa i mięknienie (jabłka) i uszkodzenia skórki (owoce cytrusowe).

Sposób użycia saszetek:

Saszetki należy umieścić w opakowaniu z owocami, warzywami lub kwiatami. W zależności od tempa produkcji etylenu przez dany produkt ogrodniczy należy zastosować odpowiednią liczbę saszetek na jedno opakowanie jednostkowe. Tempo produkcji etylenu powinno zostać określone przez operatora w łańcuchu dystrybucyjnym, przed zapakowaniem produktu.

Chronić przed zawilgoceniem!

Saszetki „Eten” należy chronić przed bezpośrednim kontaktem z wilgocią w postaci ciekłej, np. zalanie wodą, kondensat pary wodnej z powietrza atmosferycznego, itp.

Uwaga:

Pomimo tego, że produkty ogrodnicze po zbiorze mogły przebywać tylko przez bardzo krótki okres czasu w różnych stadiach i warunkach łańcucha dystrybucyjnego (pakownia, komora chłodnicza, sortownia, pomieszczenia dystrybucyjne, itp.), to efekt działania podwyższonego stężenia etylenu w poszczególnych etapach ma charakter kumulatywny. Wynikiem tego może być ich bardzo mała trwałość w rękach ostatecznego odbiorcy, czyli konsumenta.

Skuteczność saszetek w ograniczeniu niekorzystnych zmian jakości wywołanych działaniem etylenu może być istotnie ograniczona stanem produktów ogrodniczych, ich dojrzałością oraz warunkami transportu (temperatura, wilgotność, czas trwania, itp.)

Bezpieczeństwo używania saszetek:

Saszetki w kontakcie z owocami i warzywami są bezpieczne.

Mimo to, nie dopuszczać do całkowitego zamoczenia lub rozerwania saszetki i kontaktu

zawartości z chronionymi produktami ogrodniczymi.

Nowych jak i zużytych saszetek nie wyrzucać do kanalizacji lub w miejsca w pobliżu zbiorników wodnych. Zużyte saszetki zbierać i oddać do utylizacji.

W przypadku kontaktu skóry rąk z zawartością saszetek, ręce umyć i obficie spłukać wodą.

 

saszetka_eten_2 saszetka_eten_3 saszetka_eten_1

DSC_0018x

Comments are closed.